Ik kan niet  / moeilijk klaarkomen’ is een veel voorkomend seksprobleem bij vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 11% van de Nederlandse vrouwen moeite heeft om een orgasme te krijgen. Dit is super vervelend, maar er is ook fijn nieuws. Klaarkomen is vaak te leren!

Het vrouwelijk orgasme

Als je opgewonden bent en jouw lichaam op een voor jou goede manier gestimuleerd wordt, dan is het orgasme een natuurlijke reactie van jouw lichaam. Via het orgasme laat alle opgebouwde spanning in het lichaam los. Dit gaat samen met het samentrekken van de spieren rondom jouw vagina. Ook de baarmoederwand kan samentrekken. Maar wat is er nu nodig om tot een orgasme te komen?

Stimulatie van de clitoris

De meeste vrouwen bereiken een orgasme door het stimuleren van de clitoris. Vaak moet de clitoris voor een tijdje onafgebroken gestimuleerd worden om klaar te kunnen komen. Veel mensen denken dat alle vrouwen een ‘vaginaal orgasme’ kunnen bereiken door diepe penetratie. Dit klopt niet. Diep in de vagina zitten maar weinig zenuwen, waardoor penetratie bij veel vrouwen voor onvoldoende stimulatie zorgt. Slechts 25% van de vrouwen kan een orgasme bereiken door alleen penetratie. Wel kan het orgasme makkelijker bereikt worden en zelfs intenser aanvoelen, door een combinatie van penetratie en stimulatie van de clitoris. De clitoris is namelijk veel groter dan dat kleine topje dat tussen de schaamlippen van de vrouw zit. Hij loopt vanaf dit topje via twee vertakkingen ongeveer vijf centimeter haar lichaam in.

Stimulatie van de G-spot.

Een heel veel besproken plekje: de G- spot. Bestaat hij, bestaat hij niet? De G-spot is de achterkant van de clitoris. Het is een sponsachtig plekje die zich ongeveer 3-5 cm binnenin de vagina bevindt. De G-spot is ook gevoelig voor aanraking indien een vrouw voldoende opgewonden is en kan voor een orgasme zorgen.

Van zin in seks tot een orgasme; Hoe een vrouw klaarkomt!

Zomaar op een random moment de clitoris op de juiste manier stimuleren, zorgt nog niet voor een orgasme. Sterker nog, dit kan zelfs heel vervelend aanvoelen. Om tot een orgasme te komen, loop je een aantal fases door.

Het begint allemaal met verlangen. Zonder zin, ontstaat er geen opwinding en geen orgasme. Soms komt zin vanzelf en raak je ‘in de mood’ omdat je partner langsloopt en lekker ruikt. Soms moet je hier wat meer moeite voor doen. Bijvoorbeeld door te fantaseren of door in te gaan op het initiatief van je partner.

Als je toegeeft aan dit verlangen ontstaat er opwinding. Alle erotische prikkels kunnen seksuele opwinding op gang brengen. Deze prikkels zetten jouw seksuele systeem aan. Tepels worden harder, de vagina wordt natter, de clitoris zwelt op en het hart gaat sneller kloppen.

Op een bepaald moment heb je de maximale opwinding bereikt. Op dit moment wordt de vagina nog vochtiger en de hartslag nog hoger. Nu is de juiste stimulatie belangrijk. Vaak willen vrouwen hier een continue onafgebroken stimulatie van de clitoris.

Als de vrouw zich nu kan laten gaan en kan overgeven, ontstaat hier het orgasme. Het lichaam laat alle opgebouwde spanning los. Spieren rondom de vagina trekken samen en er kan een warm en ontspannen gevoel door het lichaam stromen.

Hierna verdwijnt de seksuele spanning en opwinding en komt het lichaam tot rust. Wanneer je een fijne ervaring hebt gehad, helpt dit om een volgende keer opnieuw zin te ervaren. Een slechte ervaring kan hier juist negatief effect op hebben.

Oorzaken van niet kunnen klaarkomen.

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je niet of moeilijk klaarkomt. Zo kunnen er bijvoorbeeld fysieke en psychologische factoren zijn die verlangen en opwinding blokkeren. Hierbij kun je denken aan moeilijk kunnen fantaseren, depressie, angst, stress, negatieve seksuele ervaringen uit het verleden, een laag zelfbeeld, moeite om controle los te laten en jezelf te laten gaan. Maar ook pijn, ziekte, bepaalde medicatie zoals antidepressiva, hormonale invloeden of het gebruik van recreatieve drugs. Het kan ook zo zijn dat het wel lukt om zin te krijgen en opgewonden te raken, maar het niet lukt om je aandacht erbij te houden, je schaamte voelt of angstig bent voor pijn of een SOA. Dit kan ervoor zorgen dat je de opwinding niet kunt vasthouden. Uiteraard is het ook mogelijk dat je (nog) niet zo goed weet wat je fijn vindt, of het voorspel te kort voor je is. Klaarkomen is vaak te leren, maar het is natuurlijk wel belangrijk om te onderzoeken waarom je niet of moeilijk klaarkomt.

Lees hier ook over andere  seksproblemen waarvoor je bij She Too terecht kunt. 

Moeilijk klaarkomen