Staat jouw seksleven op een laag pitje? Heb jij of heeft jouw partner vaak geen zin in seks? En ben je de smoesjes zoals: ‘ik heb hoofdpijn’, of ‘ik ben te moe’ zat? Minder zin in seks is of een verschil in zin in seks is een seksprobleem dat in veel relaties speelt. Het positieve voor alle vrouwen die dit graag anders willen is: je hebt hier invloed op!

Hoe ontstaat zin in seks?

Veel mensen denken dat zin in seks hetzelfde werkt al bijvoorbeeld honger of dorst. Als je een tijd niet gegeten hebt, voel je dat je honger krijgt. Je hoeft hier in principe niets voor de doen, het ontstaat vanzelf. Dit is maar goed ook, want je hebt eten en drinken nodig om in leven te blijven. Bij zin in seks werkt dit anders. Seksuele opwinding komt vaak niet spontaan opzetten. Je hebt hier een seksuele prikkel voor nodig. Dit kan bijvoorbeeld visueel zijn: een aantrekkelijk persoon die je ziet lopen of een pornofilm die je kijkt. Of het gevoel dat iemand je begeert wanneer je in de kroeg staat te dansen. Het kan ook een fantasie zijn. Of een aanraking. Deze erotische prikkel zet jouw lustsysteem aan. En als dit sterkt genoeg is, ervaar je zin in seks.

Maar hoe kan dit nu, in het begin van mijn relatie had ik altijd zin?

Waarschijnlijk herken je wel dat je in het begin van een relatie, wanneer je super verliefd bent, eigenlijk gewoon in beslag genomen wordt door dit gevoel. Je bent de hele dag met die ander bezig. De aantrekkingskracht tussen jullie is intens. Alles is nieuw en spannend. Je wil er altijd graag op en top aantrekkelijk uitzien. En bent wanneer je opstaat eigenlijk al bezig met die date vanavond. Wat ga je aandoen? Eigenlijk ben je continu bezig met voorspel en zijn er continu seksuele prikkels. Je bent namelijk de hele tijd bezig met dat gevoel en die spanning. Logisch dus, dat je altijd zin hebt.

Heb ik een laag libido?

Een hoog of laag libido bestaat eigenlijk niet. Zin in seks is namelijk geen drift. Je hebt er invloed op of zin ontstaat of niet. Wanneer jij jouw erotische prikkels leert kennen en ontspannen bent, dan kun je zin in seks opmerken. En heel fijn: dan kun je zin in seks dus ook opwekken! Als een van beiden afwezig is, wordt het lastig. Stel je maar eens voor dat je een aantrekkelijk persoon ziet lopen, maar ook gestresst bent omdat je een deadline hebt voor je studie of werk. Vanwege de stress sta je niet open voor die prikkel en ervaar je waarschijnlijk ook niet wat het met je doet. Maar ook wanneer je net helemaal ontspannen uit een yogales komt, maar niet goed weet wat voor jou een erotische prikkel is, gebeurt er niets. Beiden zijn dus nodig om zin in seks te ervaren.

Hoe krijg ik meer zin in seks?

Eigenlijk is dit heel simpel: ken je erotische prikkels, ontspan en sta hiervoor open! Toch is dit vaak ingewikkelder dan je denkt. Iedere vrouw is namelijk anders en je zou kunnen stellen dat haar seksualiteit bijna zo uniek is als haar vingerprint. Het is dus super belangrijk dat je jouw unieke vingerprint leert kennen. Verder is het mogelijk dat er oorzaken zijn die jouw erotische prikkel blokkeren, denk bijvoorbeeld aan stress, maar ook aan bepaalde medicijnen of vervelende gebeurtenissen uit het verleden. Dus ervaar jij weinig zin tot geen zin, en lukt het moeilijk om zin te creëren, blijf hier dan niet alleen mee zitten! Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Het is alleen wel belangrijk te ontdekken waarom jij geen zin in seks hebt.

Geen zin in seks