Pijn bij seks komt veel voor. Seksuologe Ellen Laan, noemt het een epidemie; De helft van de Nederlandse vrouwen heeft wel eens pijn bij penetratie en 10% heeft dit altijd. Als je pijn hebt tijdens het vrijen komt dit meestal doordat je onvoldoende opgewonden bent en de vagina dus niet nat genoeg is. En/of je jouw bekkenbodemspieren (onbewust) aanspant. Jouw lichaam zegt eigenlijk (nog) nee tegen seks. Voor pijnloze en lekkere seks is seksuele opwinding voor een voorwaarde. Dit is bij mannen niet anders, zij hebben voor penetratie ook een erectie en dus opwinding nodig.

Dyspareunie

Als je pijn hebt vlak voor, tijdens of na de penetratie noemen we dit dyspareunie.  Dyspareunie komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn verschillende soorten pijn waar vrouwen last van kunnen hebben: namelijk oppervlakkige pijn en diepe pijn. 

Branderig gevoel vagina.

Een branderig gevoel of schrijnende pijn aan de vagina noemen artsen oppervlakkige pijn of oppervlakkige dyspareunie. Deze pijnklacht komt het meeste voor. Vrouwen voelen pijn bij de ingang van de vagina of de huid hier omheen. Deze klacht ontstaat meestal doordat vrouwen onvoldoende opgewonden zijn en de vagina niet nat is. De huid bij de opening van de vagina gaat kapot of raakt geïrriteerd tijdens penetratie. Bij vrouwen die tijdens deze pijn doorgaan met vrijen, kan de huid zelfs zo geïrriteerd raken dat de klacht ook na de seks aanhoudt. Sommige vrouwen denken dat het normaal is pijn te ervaren tijdens de seks of zij schamen zich ervoor dit met hun partner te bespreken. Zij ervaren vaak pijn door irritatie aan de vagina. Hierdoor worden ze angstig voor de pijn die ze kunnen ervaren tijdens de volgende vrijpartij. Door de angst raken ze nog minder opgewonden en zetten ze zich schrap. Hierdoor is de vagina niet alleen droog, maar spant ze ook haar bekkenbodem spieren onbewust aan. Haar lichaam zegt eigenlijk nee tegen seks. Een droge vagina en gespannen bekkenbodemspieren maken de penetratie nog moeilijker waardoor er nog meer pijn ontstaat. Vrouwen komen zo in een vicieuze pijncirkel.

Pijn in de vagina: diepe pijn.

Bij diepe pijn of diepe dyspareunie voelen vrouwen pijn bij het doorstoten van de penis. Bijvoorbeeld doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Vaak komt deze pijn in bepaalde standjes voor, waar de penis wat dieper de vagina inkomt. Deze pijnklacht kan ook voorkomen bij vrouwen met darmklachten of gynaecologische aandoeningen zoals endometriose. De makkelijkste oplossing voor deze pijn is zoeken naar standjes waarbij de penis minder diep in de vagina komt.

Buikpijn na seks.

Sommige vrouwen voelen buikpijn na de seks. Dit voelt als een soort spierpijn in de onderbuik. De oorzaak hiervan is vaak dat de bekkenbodemspieren te gespannen zijn geweest tijdens de penetratie. Deze klacht kan aangepakt worden door via ontspanningsoefeningen te leren de bekkenbodemspieren te ontspannen. 

Pijn tijdens seks sinds de overgang.

Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogenen. Door de hormonale verandering wordt de vaginawand dunner en gevoeliger. Hierdoor kunnen er sneller overgevoeligheid en irritaties ontstaan. Belangrijk hierin is voldoende tijd te nemen. De vagina kan na de overgang nog vochtig genoeg worden, het lichaam heeft alleen meer tijd nodig om zich klaar te maken voor de penetratie.

Pijn tijdens de seks is niet normaal!

Ervaar jij pijn tijdens de seks? Lukt het niet om voldoende opgewonden te raken?  Of om jouw bekkenbodemspieren te ontspannen? Blijf hier niet alleen mee rondlopen!  De meeste pijnklachten zijn namelijk goed te verhelpen. Wanneer je pijn tijdens het vrijen voelt, stop dan. Pijn tijdens de seks heeft namelijk risico’s!

Lees hier ook de informatie over andere seksproblemen. 

Pijn bij seks