Als jij geen zin hebt in seks, pijn ervaart of ermee zit dat je moeilijk klaarkomt, heeft dit natuurlijk ook effect op jouw partner en jullie relatie. Maar ook als jouw partner last heeft van seksproblemen zoals weinig zin, erectieproblemen of voortijdige zaadlozing, zal dit iets met jou doen. Los van deze seksuele problemen, kan het natuurlijk ook zo zijn dat jullie beiden andere voorkeuren en verlangens hebben. En deze misschien wel lijnrecht tegenover elkaar staan.

Zo hebben seks en seksproblemen uiteraard invloed op je relatie. Omgekeerd zijn er andere factoren die invloed kunnen hebben op jullie seksleven. Als je continu ruzie hebt, niet attent bent naar elkaar of elkaar juist ontzettend claimt, heb je wellicht minder zin om intiem te zijn samen. Ook dingen buiten je relatie kunnen natuurlijk invloed hebben, werkstress het krijgen van een baby et cetera.

Verschil in verlangen.

Veel stellen lopen aan tegen een verschil in verlangen. Mensen denken vaak dat vooral mannen meer zin hebben. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. De behoefte aan seks is voor ieder persoon verschillend. Om deze reden heeft het weinig zin om jezelf te meten met ‘een gemiddelde’ en te kijken naar wat ‘normaal’ is. Mensen zijn nu eenmaal allemaal anders; Je hebt waarschijnlijk ook niet exact even veel slaap nodig als je partner en eet ook niet precies hetzelfde. Het is wel heel vervelend als een van beiden lijdt onder een verschil in behoefte aan seks. Bij veel stellen ontstaan hierdoor frustraties en spanningen. Afgewezen worden wanneer je wilt vrijen kan heel kwetsbaar en vervelend zijn. Mensen kunnen zich onzeker en onaantrekkelijk gaan voelen. Vaak ‘nee’ moeten zeggen brengt ook regelmatig onaangename gevoelens met zich mee. Soms kan dit schuldgevoel zijn, of juist boosheid als mensen alleen nu voelen dat er aandacht voor hen is.

Sekssleur.

In het begin van je relatie gaat de seks vaak vanzelf. Alles is nieuw en spanning is continu aanwezig. Er is nog ruimte tussen jouw en je partner, jullie hebben waarschijnlijk nog eigen vrienden en eigen woning, een eigen leven. Jullie levens zijn nog niet (helemaal) met elkaar vervlochten, dit zorgt wordt  spanning, onzekerheid en mysterie. Het is allemaal nog niet zo vertrouwt, niet zo voorspelbaar, je moet elkaar nog ontdekken. Allemaal elementen waar erotiek van houdt! Na verloop van tijd ontstaat er herhaling. Jij en je partner groeien vaak dichter naar elkaar toe. Ruimte tussen jullie beiden in niet meer zo vanzelfsprekend. Sommige stellen worden bijna samen een, en houden weinig eigen leven en dus individualiteit. Voor sommige stellen werkt dit prima. De versmelting en sterke intimiteit houdt hun seksleven levend. Voor andere stellen is dit alles behalve het geval. Seksuologe Esther Perel, laat met haar onderzoek naar intimiteit versus seksualiteit zien dat erotiek gedijt bij afstand, onzekerheid en mysterie. Wanneer je te veel met elkaar versmelt, wordt de ruimte tussen jullie beiden kleiner. Er komt steeds meer vertrouwdheid in je relatie, waardoor de onzekerheid en mysterie verdwijnt. Er ontstaat een sekssleur, of erger je seksleven blust uit.

Coaching.

Als je niet tevreden bent over de seks in jouw relatie kun je ervoor kiezen om hiervoor zelf contact op te nemen. Of kun je samen met je partner terecht. Je kunt uiteraard ook zelf starten en ervaren wat dit doet om eventueel later je partner te betrekken. Tijdens de coaching is het belangrijk om te gaan onderzoeken waarom jij of jullie niet tevreden zijn? Te gaan kijken wat er speelt, zonder hierin in goed of fout te denken. Verder besteed ik er vaak aandacht aan om te leren communiceren over seks, dit klinkt heel eenvoudig maar is vaak moeilijker dan je denkt. Schaamte, angst voor afwijzing in jouw voorkeuren of angst om de ander teleur te stellen komen veel voor. Ook kunnen we samen kijken naar tips om jouw seksleven weer spannender en maken kunnen we bepaalde sekstechnieken bespreken. Tot slot kunnen het overwinnen van remmingen en het overbruggen van een verschil in verlangen onderwerpen van gesprek zijn.

Seks in jouw relatie